Spreekkamer bloeddrukmeting, de zogenaamde conventionele bloeddrukmeting, wordt ter discussie gesteld door vooraanstaande specialisten op het gebied van hypertensie en bloeddrukmeting.

De klassieke bloeddrukmeting in de spreekkamer is niet betrouwbaar genoeg. Dit komt omdat deze manier van meten kan worden beïnvloed door veel factoren waarvan het witte jassen effect het beste voorbeeld is. Om deze reden pleiten diverse vooraanstaande specialisten dan ook voor een uitbreiding van het aantal bloeddrukmetingen, zowel binnen als buiten de praktijk, om zo te komen tot een betrouwbare diagnose.

 


 

 

 

Wanneer een patiënt op het spreekuur bij de arts komt, wordt de bloeddruk bijna altijd gemeten door een dokter, doktersassistent(e) of verpleegkundige. Deze procedure is alom geaccepteerd, echter maar weinigen realiseren zich welk risico in deze procedure verscholen ligt.

 

 

Zorgen omtrent de enkele spreekuurmeting

Steeds meer studies tonen de onbetrouwbaarheid aan van de enkele spreekkamermeting. De redenen hiervoor zijn divers maar liggen veelal in de aard van meetfouten. Hierom pleiten dan ook steeds meer vooraanstaande specialisten van een uitbreiding van het aantal metingen zowel binnen als buiten het spreekuur.

 

Aannemen van nieuwe richtlijnen moeilijk

Helaas blijkt het erg moeilijk artsen ervan te overtuigen om nieuwe richtlijnen na te leven en helemaal wanneer deze richtlijnen leiden tot meer werk. Bovendien hebben artsen veelal vraagtekens gezet omtrent de betrouwbaarheid van metingen gedaan door een patiënt.

 

 

Betere behandeling van patiënten begint bij betere resultaten

Diverse studies hebben aangetoond dat meerdere metingen per visite en het meten van bloeddruk tijdens meerder visites leidt tot een betere diagnose. Daarnaast blijkt ook het thuismeten van en door patiënten meer dan een waardevolle aanvulling te zijn als het gaat om de diagnose en behandeling van hypertensie.